woensdag 19 januari 2011

Eerste keer macarons


Voor een koekje met zó'n intimiderende reputatie is de eerste keer me alleszins meegevallen. De ingrediënten moeten heel precies afgewogen, er is veel wachttijd tussendoor, er moet op een speciale manier geroerd worden en zeker niet te lang... Ik heb ongeveer de helft van de voorschriften genegeerd (vooral uit luiheid en ongeduld) en toch is er iets uit mijn combi-oventje gekomen dat behoorlijk op 'echte' macarons lijkt!

Dit betekent bij lange na niet dat het perfect is gelukt. Helemaal niet zelfs. Als je het geduld hebt, adviseer ik dan ook alle aanwijzingen netjes op te volgen. Het recept dat ik heb gebruikt is hier te vinden bij Bakerella en is afkomstig van Tartelette. Voor de macarons zelf zijn maar vier ingrediënten nodig:

90 gram eiwit (dit zijn ongeveer 3 eieren)
110 gram gemalen amandelen
200 gram poedersuiker
25-50 gram suiker
Die gemalen amandelen waren nog niet zo eenvoudig om te vinden. Natuurlijk had ik gewone amandelen in mijn blender kunnen gooien, maar ik had geen zin om die na afloop schoon te maken. Het is natuurlijk veel efficiënter om een uur lang alle winkels af te gaan die je maar kan bedenken... Na enkele natuurvoedingswinkels kwam ik uiteindelijk langs een kruidenwinkeltje. Dat kruidenwinkeltje speelde al langer in mijn achterhoofd, maar ik had zo mijn twijfels. Ik heb dat winkeltje namelijk wel vaker gezien, het is er donker en er zijn nooit klanten. Het was echter mijn laatste optie, dus hup het dubieuze kruidenwinkeltje in. Er zaten maarliefst drie personeelsleden, die geen van allen bereid waren even met me naar de gemalen amandelen te lopen, maar het veel leuker vonden om aanwijzingen te roepen van achter de toonbank. Een soort 'warm, koud, warm, warmer, HEET HEET!' idee. Enfin, het is gelukt, met twee zakjes van wat ik maar moest geloven dat het gemalen amandel was ging ik snel weer naar buiten, het daglicht in. Mocht iemand een goede bron voor amandelmeel weten, dan hoor ik het heel graag!

Eigenlijk moet je het eiwit minstens een dag laten staan. Dat doet schijnbaar iets met de structuur, wat cruciaal is voor het succes van de macarons. In de tutorial waar Bakerella naar linkt staat echter dat als je echt geen geduld hebt, je het eiwit ook 10-20 seconden in de magnetron kan doen. Nu heb ik inderdaad totaal geen geduld om te wachten op eiwit dat van structuur staat te veranderen, dus mijn eiwit is eerst 10 seconden op 70% en toen 10 seconden op 100% van het magnetronvermogen gegaan. Daarna was het een stuk vloeibaarder geworden. Dat eiwit heb ik in de multifunctionele Blanda gegoten en vervolgens ben ik gaan mixen. Met de garde schoot het voor geen meter op, met de handmixer was het binnen een minuutje klaar. Het doel is dat het een soort badschuim wordt.
Voeg daarna geleidelijk wat gewone suiker toe, tot het meer op scheerschuim lijkt. Ik heb eigenlijk niet bijgehouden hoeveel suiker ik erbij heb gedaan, maar ben gewoon doorgegaan tot het me wel goed leek.
Dat leek me ook meteen een mooi moment om er wat kleurstof bij te doen, want dat hoort. Macarons horen allemaal felle kleuren te hebben die schijnbaar niks met smaak te maken hebben. Ik heb er een beetje roze gel paste van Wilton bijgedaan en vrolijk doorgemixt.
Meng dan de poedersuiker met de gemalen amandelen. Ik heb 100 gram amandelen en 'iets minder dan 200 gram' poedersuiker gedaan, omdat er precies 100 gram in één zakje zat.
Dan komt de stap waar de macaron blijkbaar op staat of valt: het mengen. Je mag niet gewoon roeren, maar je moet 'folden' (vouwen?). Dat doe je met een spatel, die je steeds onderin het mengsel steekt en dan naar boven haalt. Het is haast onmogelijk dit in woorden uit te leggen, maar in dit YouTubefilmpje wordt het voorgedaan (vanaf ongeveer 1:30). Zeef ongeveer een derde van je amandelpoedersuikermengsel over het opgeklopte eiwit heen en 'vouw' dat erdoorheen.
Herhaal tot alles gemengd is. Je mag niet te lang vouwen, zo wordt overal gewaarschuwd, maar ik kom er niet achter hoe je weet dat het klaar is. Ik ben maar doorgegaan tot het nét goed gemengd leek. Het was toen een licht plakkerig mengsel.
Vervolgens heb ik een spuitzak uitgerust met tip 12 en die even onderaan dichtgemaakt, zodat tijdens het vullen het beslag er niet direct weer uitloopt.
Vul deze zak met het beslag en spuit vervolgens kleine bolletjes. Houd de zak simpelweg verticaal en knijp erin tot de hoeveelheid je goed lijkt. Als het goed is worden ze snel plat. Dat gebeurde bij mij inderdaad, dus blijkbaar ging het tot dit punt goed! Tip: spuit ze iets verder van elkaar dan ik heb gedaan (vooral die onderste rij die je niet op deze, maar wel op de volgende foto kan zien, was gedoemd te mislukken) en maak ze net ietsje kleiner. Je kan met deze hoeveelheid ongeveer 60 rondjes maken, dus 30 'complete' macarons.
Dan moet je echt even wachten, ze moeten ongeveer 30 minuten blijven staan, zodat ze later 'voetjes' krijgen (dat brosse deel onderaan het koekje). Dat effect wilde ik niet missen, dus ik heb braaf gewacht. Ze worden in die tijd een heel klein beetje hard aan de buitenkant.
Je ziet hier al dat ik sommige niet mooi rond heb gespoten, of te dicht op elkaar. Maar ach, als alleen de binnenste lukten was het ook goed. Nu kunnen ze in de oven. Het is altijd even experimenteren met mijn combi-oventje. Ik heb ze eerst 18 minuten op 160 graden gedaan. En wat zagen ze er prachtig uit toen ze eruit kwamen!
Mooi glad (de meeste dan...) en ze hadden de befaamde 'voetjes'! Helaas kreeg ik ze eenmaal afgekoeld niet van het bakpapier af, ze waren veel te plakkerig... Ik heb ze nog een keer 4 minuten gedaan en toen dat niet hielp nog een keer 4 minuten. Toen ging het beter, maar er zijn er wel heel veel gesneuveld... volgende keer doe ik ze denk ik in één keer 25-30 minuten en hoop ik dat ze minder plakkerig worden. Opvallend was wel dat ik ze van één bakplaat bijna allemaal heel afkreeg, van de andere bijna geen. Zou het er mee te maken hebben dat eerstgenoemde wat langer (net iets minder dan een uur) heeft gestaan voordat die in de oven ging? Als iemand een Gouden Tip heeft ben ik daar heel benieuwd naar!

Eigenlijk wilde ik ze vullen met ganache, maar ik had geen slagroom in huis. Dus heb ik dit recept aangepast.

Recept chocolade frosting
Ingrediënten
100 gram boter (zacht)
1/2 cup cacaopoeder
80 ml melk
2 cups poedersuiker

Bereiding
Meng de boter tot een romige massa. Doe dan na elkaar de andere ingrediënten erin, ongeveer één cup tegelijk. Eventueel kun je nog wat vanille-aroma toevoegen.
Dit is een erg rijke frosting. Overigens is deze hoeveelheid veel en veel te veel, de helft is al zat. Een kwart ook, maar dat is misschien wat moeilijk te mengen. Doe de vulling in een spuitzak zodat je goed kan bepalen hoeveel je erop doet en het netjes in het midden komt.
Spuit een behoorlijke hoeveelheid midden op een halve macaron.
Dit ziet er een beetje raar uit, ja. Doe er dan een andere helft op.
Aanduwen en klaar!
Ik ben nog iets heel belangrijks vergeten. Deze macarons zijn namelijk HEERLIJK! De macarons zelf zijn heel zoet met een vleugje amandelsmaak, de chocolade erbij maakt het helemaal af. Ik ga deze voor een keertje dan ook lekker niet uitdelen, ik eet ze gewoon allemaal zelf op!

23 opmerkingen:

 1. hey, ik heb je via de LJ community bakebakebake gevonden.

  ik heb tot nu ook nog nooit macarons gemaakt, omdat iedereen zegt dat het zo moeilijk was.
  maar ik denk dat ik het wel op een rustig weekend ga proberen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi, leuk dat je het ook gaat proberen! Na alle onheilspellende verhalen viel het me mee, maar eerlijk is eerlijk: één lading kreeg ik amper van de bakplaat af, dus het is bij mij ook wel een beetje mislukt. Ik heb inmiddels de tip gekregen dat dit er waarschijnlijk inderdaad aan lag dat ik ze niet lang genoeg heb laten rusten voordat ik ze in de oven heb gedaan. Dus als je het gaat proberen: laat ze even een uurtje staan! Ik hoop dat het lukt, want ze waren wel echt heeeeeeerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Net mijn eerste ervaring met macarons... pff wat een ramp! Ga binnenkort jouw recept en howto maar eens proberen, misschien lukt het dan wel. Ze zien er overigens wel erg lekker uit

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ze zijn inderdaad erg lekker! Heel zoet. Ik had nogal last van het vastplakken aan het bakpapier, van een ervaren macaronbakster kreeg ik de volgende tip: na dat ze uit de ovenkomen gelijk wat water ONDER het bakpapier doen en na een halve minuut eraf halen. Misschien heb jij er ook wat aan, succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor je tip, super handig! Wat zijn eigenlijk de maten van de cups bij de frosting?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is een goede vraag, dat weet ik eigenlijk niet. Ik heb zo'n setje met bakjes en daar staat dan op '1 cup', '1/2 cup' enz. Die verkopen ze bij de meeste bakwinkels en in elk geval bij de Hema (ook erg handig: een setje met 1 eetlepel, 1/2 eetlepel, 1 theelepel enz.). Ik weet niet hoeveel erin gaat, maar dit frosting recept luistert niet zo nauw hoor! Je kan gewoon naar smaak suiker toevoegen. Of je kan ganache maken (http://www.deleukstetaarten.nl/recept/153/Ganache/), volgens mij is dat ook een populaire vulling!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh ja nu weet ik wat je met 'cups' bedoeld, heb inmiddels bij een kookwinkel in de buurt zo'n ding gevonden. Bedankt nog!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vanmiddag macarons gemaakt en ze zijn zowaar gelukt! De kleur is niet zo fel, maar dat ligt aan de kleurstof die ik heb gebruikt. De tweede lichting kwam weer mooier uit de oven dan de eerste; oefening baart kunst denk ik! Bedankt in ieder geval voor je how-to, het recept is echt super!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat leuk om te horen! Ik wil niet teveel credits nemen voor het recept, het is van Bakerella en die heeft het weer van Tartelette. Ik heb er alleen een iets luiere versie van gemaakt ;). Hopelijk hebben ze gesmaakt! Als ik er aan toekom wil ik proberen oranje macarons te maken voor Koninginnedag, maar ik vrees dat daar te weinig uren voor in een dag zitten!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Stephanie,

  Je zou eens naar Duitsland kunnen gaan, daar verkopen ze op bakgebied bijna alles wat je je wensen kunt, dus ook gemaken amandelen.
  Mooie site, ga zo door.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bedankt voor de tip! Ik heb wel al eens leuke decoraties in supermarkten in Duitsland gevonden, maar aan de amandelen had ik niet gedacht!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik zag op je profiel dat je van Nederland bent, dus ik weet niet of je hier iets mee bent, maar: in de Delhaize verkopen ze gemalen amandelen/amandelpoeder :D
  ik heb er zelf gisteren een doos van 400 gram gekocht, en ga nu jouw recept uitproberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dat zit hier inderdaad niet in de buurt, maar ik zal het onthouden, dankjewel! Ik hoop dat het je gelukt is met dit recept!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hi Stéphanie,
  Wat valt dat me mee, zeg! Ze zijn inderdaad berucht... Ik ga het sowieso ook eens proberen. :D
  Men zegt dat je nooit de oven moet openen in het eerste halfuur van de baktijd, omdat ieder baksel dan mislukt. Hier klopt dat niet, omdat de totale baktijd onder de 30 minuten zit (toch?). Ik denk dat het probleem ("mislukking", maar als ze lekker waren is die er niet ;p) daardoor kwam. Oh, en amandelschaafsel is wel overal te koop.. Heb je daar wat aan? Als je het toch mixt, wordt het vanzelf amandelpuree ;) Ik hoop dat je daar wat aan hebt, ik heb in ieder geval wat aan jouw site. Die is geweldig! Groetjes :D

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heeeee, ik heb dezelfde weegschaal :D
  Zo een lief klein weegschaaltje!
  Gekregen op mijn verjaardag :D
  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ja, de baktijd zal ook mee hebben gespeeld, gelukkig is de tweede poging beter gelukt! Die weegschaal is inderdaad heel klein, handig als je zo weinig ruimte hebt als ik :). Maar zodra ik meer ruimte heb, ga ik voor een digitale! Wie weet hoe geweldig de macarons dan lukken...

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Gemalen amandelen zijn gewoon te verkrijgen bij de Sligro. Bij de noten moet je zoeken.
  Hoop dat je er wat aan hebt! Dacht ong 15 euro per kilo..

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Tip: Ik heb amandelpoeder gekocht bij de plaatselijke reform winkel, de toko heeft het ook. Voor het suikerfeest wordt ook veel gemaakt met amandelpoeder, dit is vaak verkrijgbaar bij b.v. een turkse supermarkt. Hoop dat jullie hier wat aan hebben! groetjes, Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Van de Sligro heb ik helaas geen pasje, maar misschien iemand in mijn vriendenkring wel. Ik wist niet van het suikerfeest, handig om te weten, bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Op www.taartendecoratie.nl verkopen ze amandelmeel. Deze winkel zit in Ridderkerk, maar ze bezorgen ook thuis! Misschien een idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dat kan zeker een keer van pas komen, bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik weet niet of er bij jou in de buurt een molen te vinden is maar daar heb ik vandaag mijn amandel poeder en poedersuiker gehaald. lekker goedkoop is het daar ook nog.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hoi, ik heb de amandelmeel gewoon bij AH gekocht, in het reformgedeelte, ik vond m toch wel aan de prijs.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...