zaterdag 12 februari 2011

Koekjes voor Valentijn: roosjes


Dit jaar wilde ik voor Valentijn niet standaardontwerp nummer 1 (hartjes) maken. Dus ben ik gegaan voor standaardontwerp nummer 2: roosjes! Volgend jaar hoop ik op grotere creativiteit.
De uitsteker die ik heb gebruikt is een beetje speciaal, want die drukt ook meteen een patroontje in het koekje. Dat is heel leuk als je de koekjes onversierd op wil eten, maar het maakte het versieren wel een klein beetje lastiger, omdat de icing geneigd is erin te lopen. Voor deze koekjes heb ik vier spuitzakken gemaakt: flooding consistentie groen en roze (met tip 4) en iets tussen medium en stevige consistentie groen en roze (met tip 2) voor de lijntjes. Qua hoeveelheid heb ik drie bussen poedersuiker gebruikt, dus anderhalf keer het recept op de receptenpagina. Dat zou genoeg zijn geweest voor zo'n 25 koekjes (ik ben nu na 15 gestopt).

De basis is weer hetzelfde als altijd: eerst lijntjes spuiten met tip 2, dan flooden. Bij deze koekjes is het wel belangrijk even vooruit te denken, want als de groene en roze icing nog te nat zijn wanneer ze elkaar voor het eerst aanraken, is de kans groot dat de kleuren uiteindelijk uit gaan lopen. Dat zou in dat geval een beetje een bruinig randje geven. Om dat te voorkomen heb ik eerst al het roze gedaan en de koekjes toen even laten drogen. Daarna pas heb ik de groene delen gedaan. Wat foto's van het proces:
Je ziet links dat het lijntje in de inham in het koekje is gevallen, bij het middelste koekje is het wel goed gegaan. Bij het flooden heb ik er steeds vier tegelijk gedaan en dan de icing met een satéprikker in de laatste hoekjes geduwd.
De groene delen:
Toen heb ik de roze details gespoten. Ik ben begonnen met het buitenste lijntje. Nu kun je je afvragen waarom ik nog een keer zo'n lijntje maak, terwijl je het oorspronkelijke lijntje nog kan zien zitten? Op de volgende foto zie je het verschil:
Daarna heb ik er een kronkelpatroontje in gespoten, losjes naar voorbeeld van de uitsteker. Daarna kun je het lijntje het best eventjes weer laten drogen, wederom om te voorkomen dat de groene en roze icing later gaan mengen. Ik doe altijd alles van één kleur na elkaar, neem een half uurtje pauze en zorg dan dat ik weer verderga met het koekje dat het langst heeft gedroogd.
Allemaal bij elkaar:
Nog een close-up:
Voor volgende keer ben ik van plan het roze thema even los te laten. Ik heb nu de kleuren groen, zwart, wit en rood in gedachten... wie raadt welk onderwerp ik aan het plannen ben?

11 opmerkingen:

 1. Mooie koekjes, ze zien er ook erg lekker uit!
  Ik heb het spuiten van royal icing nog niet echt onder de knie, vind je blogs daarom wel erg handig om te lezen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. thema voetbal??

  mooie koekjes weer, echt super! welke uitsteker heb je gebruikt?

  groeten, taartenprinsesje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi! Leuke koekjes maak jij zeg!!! Waar heb jij die tips gekocht? Ik heb namelijk een setje nodig! xoxo

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dankjulliewel voor de complimentjes allemaal! Ik doe het met veel plezier en vind het ontzettend leuk als het anderen inspireert ook koekjes te gaan maken!

  Ha, voetbal, nee, dat is het niet, maar de kleuren zouden er wel bij passen! Het projectje dat ik in gedachten heb is echter wel veel werk, dus er komen denk ik nog wat andere dingen tussendoor :). De uitsteker heb ik gekocht bij Oldenhof. Er staat een merknaam op die helaas niet zo goed leesbaar is, het lijkt op 'Birman'.

  Jess, de tips die ik heb komen grotendeels uit de Wilton Master Tip set. Die heb ik een keer op vakantie heel voordelig kunnen kopen. Als je die set wil, raad ik je aan eens op ebay te kijken, daar staan soms heel erg goede aanbiedingen op. Hier in Nederland kost hij ongeveer 50 euro. Het is een heel uitgebreide set, dus de kans dat je misgrijpt wanneer je een speciale tip nodig hebt voor een project is klein. Anderzijds moet ik zeggen dat ik in de praktijk vrijwel alleen tip 2 t/m 4 gebruik. Ik heb inmiddels zelfs meerdere exemplaren van tip 2, 3 en 4 bijgekocht (en een tip 5 of 6 is soms ook wel handig voor het flooden van heel grote oppervlakken), omdat ik dan makkelijk met meerdere kleuren tegelijk kan werken. Als je dus koekjes zoals op deze blog wil maken (voornamelijk met flooden), raad ik je aan te beginnen met een aantal van die tips. Daar kun je al ontzettend veel mee doen! Ik haal mijn spulletjes meestal op deleukstetaartenshop.nl, die hebben ruim aanbod, redelijke prijzen en ze bezorgen heel snel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oja, Jess, nog een toevoeging: ik heb geen idee hoe ervaren je al bent hiermee, maar het kan ook handig zijn om een paar standaard adapters te nemen. Dat zijn witte plastic dingen waarmee je een spuitmondje op een spuitzak (of een druk-en-sluit-zakje, werkt ook prima) vastmaakt. Je kunt er eentje zien op de linkerfoto van het flooden. Je hebt ze niet nodig, maar het handig is dat je daarmee in een handomdraai de tip die je op een spuitzak hebt staan kan omwisselen. Dus stel je maakt koekjes met details in verschillende maten, dan hoef je maar één spuitzak te maken en verwissel je alleen steeds de tip. Heel handig!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh wat een leuke koekjes! Prachtig gemaakt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Lien, bedankt voor het compliment! Ik heb net ook jouw blog bekeken en ben meteen volger geworden! Wat een leuke berichtjes en wat een heerlijke banner bovenaan :).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hey Stephanie..

  Wat een leuke koekjes! Ik ben nu eigenlijk alleen bezig met taart en cupcakes, maar in de winkel (ehm.. de leukste winkel van nl natuurlijk!!! grijnzz) zie ik steeds meer leuke dingen voor koekjes dus wil me er toch eens op gaan specialiseren. Ook om klanten die koekjes bakken beter te kunnen adviseren. Ik lees al erg veel tips op je blog. Bedankt daar voor!
  Je hebt er een trouwe lezer bij!!

  groetjes
  Belinda

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuke reactie, Belinda! Dé winkel ligt voor mij helaas niet naast de deur en ik heb geen auto, maar ik zag wel dat er een station in de buurt is, dus ik hoop toch een keertje langs te komen! Je moet zeker eens proberen om koekjes te versieren, als je eenmaal de basis beheerst (en meer dan dat beheers ik zelf niet, ik krijg nog geen fatsoenlijke bloem uit een flower tip) kun je meteen zoveel! En met de verzamelde kennis aanwezig in de winkel en het forum moet het met die basis toch snel goedkomen. Ik ben erg benieuwd wat je gaat maken, als je taarten een indicatie zijn wordt het prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Stephanie,

  Ik zit een beetje rond te neuzen op je site. Allemaal erg leuk!! Nou wil ik zelf ook een aantal dingen gaan maken, maar wat bedoel je met ' cup' ? Hoeveel is dit?

  Groetjes Stephanie:)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bedankt voor je reactie, super dat je het ook wil proberen! Hoeveel een cup is in grammen weet ik helaas niet, ik heb hier geen weegschaal bij de hand. Wat ik gebruik is een setje maatschepjes, ter grootte van 1 cup, 1/2 cup, 1/4 cup etc. Ze hebben die setjes bijvoorbeeld bij de Hema. Amerikaanse recepten worden vaak in cups uitgedrukt in plaats van grammen en het suikerkoekjesrecept dat ik gebruik is Amerikaans, vandaar!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...