zondag 27 februari 2011

Mijn eerste workshop: scheikundekoekjes!


Deze koekjes zijn niet door mij versierd, maar door mijn eerste cursist, Angela! Angela is de oud-huisgenote waar ik het in mijn allereerste blogpost over had. We hebben samen veel gebakken en waren trots op de knullige uitvoering die we elke keer weer voor elkaar kregen. We bakten vrijwel exclusief brownies en sachtertorte uit een pakje, versierd met slagroom en spikkels. Af en toe waagden we ons aan andere mixen, zoals die voor prinsessencakejes. Foto's van enkele hoogtepunten:
Het waren mooie tijden, maar inmiddels zijn we al een hele tijd geen huisgenoten meer en zijn we allebei onze eigen bakweg ingeslagen. Angela heeft zich gespecialiseerd in de leukste versierde sachertorten en tompoucen, terwijl ik koekjes ben gaan versieren. Nu hadden we dan eindelijk eens tijd om weer samen iets te creëren en hebben we gezellig samen koekjes versierd met royal icing. Omdat Angela net een nieuwe baan binnen de scheikunde heeft, vond ik de Science Lab Cookie Cutters nogal toepasselijk. Er zitten een erlenmeyer, maatbeker, reageerbuis en een atoom in. De uitstekers waren een housewarming-cadeautje voor Angela, maar ik kon het niet laten ook een setje voor mezelf te bestellen...
De koekjes heb ik de avond van tevoren gebakken. Omdat ik niet precies wist wat Angela aan spullen had heb ik vanochtend mijn halve inboedel meegenomen:
Spuitmondjes, spuitzakken, mengschaaltjes, satéprikkers, kleurstoffen, poedersuiker, vershoudfolie, zeefje, eiwitpoeder, koekjes, een notitieboekje met ideeën en de ingepakte uitstekers. Uiteraard bleek achteraf dat Angela de helft hiervan gewoon in huis had.

We zijn begonnen met plannen maken voor hoe de koekjes versierd zouden worden en welke icing we daarvoor nodig zouden hebben. Toen hebben we de icing gemengd in verschillende diktes en deze samen gekleurd.
Daarna hebben we de icing over spuitzakken verdeeld. Heel fijn om dat niet allemaal zelf te hoeven doen! Angela bleek een natuurtalent op dit gebied.
Dit heeft best veel tijd in beslag genomen. Zoals altijd heb ik veel en veel en veel te veel icing gemaakt. Vooral omdat we maar acht koekjes gingen versieren, dus dan is dit echt een idiote hoeveelheid. De lichtbruine zak is trouwens voor een ander projectje dat later deze week op deze blog komt, maar ook de overige vijf spuitzakken waren samen nogal een overmaat. Enfin, de blanco koekjes:
Klaar om versierd te worden! En wat heeft Angela toch een gezellig tafelkleed, een veel leuker achtergrondje dan de mijne! Ze begon met lijntjes spuiten. Eerst nog wat bibberig:
Maar al snel als een pro!
De koekjes vóór het flooden:
En dan natuurlijk het flooden zelf! Ik had de flooding icing nét wat te dik gemaakt (sorry Angela!), maar ook op het gebied van corrigeren met een satéprikker bleek Angela een waar natuurtalent.
Een beetje schudden met het koekje hielp om een glad oppervlak te krijgen. Een deel van het resultaat:
Valt het al op dat mijn rol in deze workshop vooral het maken van foto's was? Daarna waren de atomen aan de beurt, unaniem verkozen tot de leukste uitsteker van allemaal. Actiefoto met het t-shirt dat als inspiratie diende:
Daarna moest het geheel even drogen voordat we verder konden gaan, maar een tijdsbesteding was zo gevonden... Vervolgens hebben we allebei nog wat details op de koekjes gespoten en toen was het ineens klaar! Nog wat close-ups:
Heerlijk nerdy, ik vind ze heel leuk geworden. Het was ook nog eens ontzettend gezellig om samen een keertje koekjes te versieren. Zeker voor herhaling vatbaar!

2 opmerkingen:

 1. Hoi Stéphanie,

  Wat zijn het vrolijke koekjes geworden. Ik heb bij deze ook nog een kleine verrassing voor je. Ik heb je genomineerd voor de Liebster Blog-award.

  Via deze link http://gewoonmarieke.blogspot.com/2011/02/liebster-blog.html kan je erachter hoe je de award kunt aannemen en hoe zelf ook blogs kunt nomineren.

  Ik hoop in elk geval dat meer bloggers jouw blog zullen ontdekken.

  Lieve groetjes

  Marieke
  http://gewoonmarieke.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marieke,

  Wat leuk, dankjewel! Ik voel me vereerd. Ik volg zelf niet zoveel blogs, maar zal me hier binnenkort eens in verdiepen zodat ik de award weer kan doorgeven!

  Groetjes,

  Stéphanie

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...