vrijdag 18 maart 2011

Cupcakes met de sugar gun


Mijn vrienden hebben me voor mijn verjaardag iets gegeven waar ik al heel lang van droom: een sugarcraft gun! Daarmee kun je heel makkelijk gelijkmatige lijntjes en allerlei soorten sliertjes van fondant en marsepein maken. Ik ben er superblij mee en kon niet wachten om ermee aan de slag te gaan! Dit is de sugar gun:
Er zitten allemaal schijfjes bij, die allemaal een ander sliertje opleveren. Ik heb er nu maar een paar geprobeerd, maar er zitten er ook bij waarmee je gras, haar en andere patroontjes kan maken.

De cupcakes heb ik weer met de mix gebakken, zoals vorige keer. Alleen deze keer heb ik er een verrassing in gedaan: Hershey's kisses! Dat zijn druppelvormige chocolaatjes uit Amerika.
Ik heb eerst gewoon het beslag in de caisses gedaan en er daarna een Hershey's kiss ingezet. Vervolgens heb ik ze met een lepeltje begraven onder het beslag.
Na het bakken zie je er niks van! Ik heb ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om wat andere merken cupcakepapiertjes te testen. Deze zijn van dr. Oetker. Ze houden mooi hun kleur, maar ik merkte bij de cupcakes die wat minder gevuld waren (die niet over het randje heen kwamen) dat de papiertjes loslieten. Volgende keer dus weer House of Marie!
Ze kwamen prachtig bol uit de oven (note to self: 20 minuten, 230 graden in mijn crappy combi-oven), maar om het versieren makkelijker te maken heb ik ze geplet met een snijplank (met bakpapier ertussen).

Tijdens het afkoelen heb ik de fondant voor de cupcakes gekleurd. Ik had nog wat wit over van vorige keer (dat was wel hard geworden, ik moest echt goed kneden voordat het weer voelde zoals het hoort, is dat normaal of heb ik het niet goed bewaard?) en heb een ander pakje wit in vieren verdeeld. Elk deel kreeg z'n eigen kleurtje. De kleurstof is van Wilton. Voor deze kleine hoeveelheden kun je het prima zelf doen, maar als ik een keer een hele taart ga bekleden haal ik wel voorgekleurd, want je blijft kneden!
Nadat de cupcakes waren afgekoeld heb ik ze niet verder gevuld, maar ik heb er wel weer een heel dun laagje jam op gesmeerd om de fondant te laten plakken. Daarna heb ik wat rondjes fondant om als 'basis' te gebruiken gemaakt. Ik heb ongeveer een triljoen uitstekers, maar uitgerekend geen ronde in cupcakemaat. Vorige keer heb ik het wat onhandig aangepakt, maar daarna heb ik gelukkig de tip gekregen om de rondjes fondant met een glas uit te steken. Zo voor de hand liggend, maar ik had er helemaal niet aan gedacht. Het werkte heel goed, nogmaals bedankt!
Ik moest er daarna wel nog even met een aardappelmesje langs, maar het gaf een mooi rond rondje. En toen was het eindelijk tijd om de sugar gun te gebruiken! Het idee is simpel: je neemt eerst een heel klein beetje fondant en dat kneed je goed door, zodat het soepel is (sommige ervaren taartenbaksters adviseren het héél even in de magnetron te doen of er wat Crisco doorheen te kneden). Dat doe je dan in de gun, waar je vervolgens een schijfje op draait. Even de fondant aanduwen en dan knijp je het er zo uit! Mijn eerste poging:
Het ging heel soepel! Dit sliertje heb ik gebruikt om een steeltje voor een bloemetje te maken. Het bloemetje zelf heb ik gewoon uitgestoken.
Zo vond ik het nog net wat kaal, dus ik heb met een tooltje de blaadjes wat meer structuur gegeven en wat zilveren balletjes toegevoegd.
Tadaa! Experiment 1 met de sugar gun is geslaagd! Daarna heb ik platte sliertjes gemaakt:
Hier heb ik vervolgens bloemblaadjes van gefrummeld en deze op een cupcake gelegd.
Op deze foto kun je ook zien hoe ik de balletjes bevestig: maak eerst een klein puntje met een tooltje en maak deze met een kwastje een beetje vochtig. Druk vervolgens de balletjes erin.

De rest heb ik grotendeels ook met de sugar gun gemaakt: alles met rechte lijntjes komt daaruit. Ook heb ik mijn nieuwe Gerbera plunger cutters geprobeerd voor de grote bloem:
Wat detailfoto's:
De stipjes op de linker cupcake heb ik uitgestoken met spuitmondje 12.
De sliertjes op de linkerfoto zijn niet zo netjes geworden. Ik had het beste er een fondant laagje onder kunnen doen, want nu zie je de jam er wel een beetje doorheen. Of afsmeren met botercreme, dan valt het ook niet zo op.
En nog een foto van allemaal:
Conclusie: leuk speelgoed, zo'n sugar gun! Als het even meezit ga ik er binnenkort een klein boltaartje mee versieren!

5 opmerkingen:

 1. Hoi Stephanie,

  Wat een onwijs leuke site, lekker creatief!
  Ik ben voor onze bruiloft op zoek naar de hershey's kisses, kan je me toevallig vertellen waar ik ze zou kunnen bestellen? Ik hoor graag van je! Zou je me willen mailen op patricia.gatersleben@hotmail.com

  Groetjes
  Patries

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt mail! Voor andere geïnteresseerden die dit berichtje toevallig tegenkomen: mijn vader heeft ze een keer voor me meegenomen, dus ik heb geen adresje. Via (web)winkels gespecialiseerd in Amerikaans eten en ebay kun je er echter ook aan komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo,
  Wat een supersugargun!:D
  Maar je moet er natuurlijk wel de skills voor hebben, zoals jij ;)
  Veel plezier met bakken verder!
  Groetjes, Monica
  Ps. Ik ga morgen regenboogcupcakes maken :D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ze zien er heeel leuk en lekker uitt! x

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dankjulliewel! Lekker waren ze zeker, ik gebruik meestal de cupcakemix van FunCakes en die is elke keer weer heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...