zaterdag 30 april 2011

Cupcakes voor Koninginnedag

De koekjes vond ik niet genoeg, dit jaar wilde ik ook graag weer cupcakes maken! Vorig jaar heb ik rood-wit-blauwe rainbow cupcakes gemaakt voor Koninginnedag. Toen ging het niet zozeer om de versiering, maar om het laagjeseffect:
Dit jaar wilde ik juist wat meer met de decoratie doen, want bovenstaande cupcakes waren alleen in wat oranje royal icing gedipt.  In het bijzonder wilde ik nog een keer met mijn grote liefde (de sugar gun) experimenteren en heb ik mijn eigen siliconenmallen gemaakt! Zo'n mal maken is verrassend simpel. Van mijn zusje (die van de foto's van vorige keer, het is een kunstzinnig typje!) heb ik kneedsiliconen gekregen. Het zijn twee bakjes en van elke moet je gelijke delen nemen.
Op dit moment heb ik ook ontdekt dat het cruciaal is alles wat in contact komt met de siliconen goed in te vetten (kan gewoon met een beetje boter), want het plakt als de malle. Zodra je twee gelijke delen hebt, moet je ze goed door elkaar kneden en daarna heb je ongeveer tien minuten om er iets in te drukken. Ik heb er hangertjes en een munt in gedrukt. Voor de zekerheid heb ik die ook met een beetje boter bestreken.
Vervolgens laat je het twee uur zo liggen:
Daarna kun je de bedeltjes er voorzichtig uithalen.
Ik ben erg onder de indruk van de hoeveelheid detail die je kan zien in die mallen. Het is echt supersimpel om te doen. De volgende keer zou ik wel mijn figuurtjes wat dieper in de siliconen drukken, dan werken de mallen uiteindelijk makkelijker.

Mijn favoriete merk cupcakepapiertjes, House of Marie, heeft speciale caisses voor Koninginnedag:
Ik zweer bij dit merk, omdat de papiertjes lekker stevig zijn, goed kleurvast zijn en vooral belangrijk: ze laten niet los! De cupcakes zelf heb ik weer met de mix van FunCakes gebakken, omdat ik die zo lekker vind dat ik niet verwacht dat met iets zelfgemaakts te kunnen overtreffen. Hier staat hoe je cupcakes met de mix maakt. Deze cupcakes blijven heel lang lekker vers smaken. Als vulling wilde ik eigenlijk banketbakkersroom gebruiken, maar dan moeten de cupcakes in de koelkast bewaard en dat is niet zo praktisch. Daarom heb ik de caisses eerst tot een derde gevuld (handig die rood-wit-blauwe strepen, die kun je goed als richtlijn gebruiken!) en er vervolgens wat M&M's in gedaan:
Daarna heb ik ze tot tweederde gevuld, dus tot aan de bovenkant van de witte streep.
De baktijd verschilt nogal per oven, in mijn eigen oven moeten ze maarliefst 23 minuten op 230 graden, in een echte oven gaat het een stuk sneller, kwestie van experimenteren.
Ze waren boller toen ze uit de oven kwamen, maar om het versieren makkelijker te maken heb ik ze zodra ze uit de oven kwamen geplet met behulp van een snijplank. Dat is mijn favoriete onderdeel van het hele cupcakes bakken!

Voor deze cupcakes heb ik voor het eerst marsepein gebruikt in plaats van fondant. Ik had voorgekleurde oranje marsepein. Persoonlijk vind ik fondant makkelijker werken omdat het soepeler is. Veel mensen vinden marsepein echter lekkerder en dat is natuurlijk ook niet onbelangrijk! Bestrijk eerst de cupcakes lichtjes in het midden met jam of iets anders om de marsepein te laten plakken. Smeer het niet te ver tot aan de randjes, anders komt het straks onder de marsepein door (ik spreek hier uit ervaring).
Een nadeel van marsepein vind ik dat het meer plakt dan fondant. Thuis heb ik een speciale antikleefmat (ook wel bekend als onderlegger Pröjs van de Ikea) om op uit te rollen, maar deze cupcakes heb ik bij mijn ouders versierd en de mat heb ik niet meegenomen. Ik heb daarom redelijk wat poedersuiker gebruikt zodat de marsepein niet aan mijn werkblad plakte, maar daardoor moet je wel steeds heel goed oppassen dat er geen poedersuikervlekken op de verkeerde kant van de marsepein komen. Gelukkig heb ik hier wel een antikleefroller. De rondjes heb ik uitgestoken met een glas.
Het resultaat:
Zoals je op de foto kan zien bleken mijn cupcakes niet allemaal even groot te zijn (misschien moet ik de hoeveelheid beslag toch eens gaan wegen), waardoor de rondjes marsepein op sommige cupcakes beter pasten dan op andere. Gelukkig kwam de sugar gun to the rescue! Begin met een cupcake waar een net wat te klein rondje op ligt:
Kneed dan een kleine hoeveelheid fondant (en ik bedoel echt klein, er past niet zoveel tegelijk in de sugar gun) goed door zodat het warm en soepel is. Doe dit in de loop van de sugar gun, kies een geschikt schijfje uit en knijpen maar!
Ik lees vaak dat mensen de sugar gun stroef vinden werken, maar bij mij komt de fondant er zonder problemen uit. Misschien verschilt het per merk, ik gebruik FunCakes. En ik denk dat het scheelt om goed te kneden. Hoe het ook zij, met zo'n sliertje kun je mooi verbergen dat het rondje eigenlijk te klein was:
Van de mallen heb ik uiteindelijk alleen het kroontje gebruikt. Eerst heb ik een kleine hoeveelheid fondant gepakt, zodat het net genoeg is om in de mal te doen.
Druk dat er stevig in.
Omdat mijn mal erg ondiep is, kon ik het er niet uitkrijgen zonder nog een laagje fondant eronder.
Ik heb de extra fondant toen maar met een tooltje weggesneden.
Volgende keer maak ik een diepere mal! Ook bij deze cupcake heb ik wat oneffenheden weggemoffeld met een decoratief sliertje uit de sugar gun:
De versieringen van de andere cupcakes heb ik simpelweg uitgestoken. De bloemen zijn gemaakt met uitstekers uit de Wilton Floral Collection Flower Making Set of met de gerbera plunger cutters.
 Sommige bloemetjes heb ik nog wat meer structuur gegeven met een tooltje.
Ook de strik heb ik gewoon uitgestoken, ik heb een setje van Städter waarmee je de benodigde onderdelen zo uitsteekt. Je hoeft de boel dan alleen nog maar in elkaar te vouwen en vast te plakken met een heel klein beetje water.
Het resultaat:
De oranje koningin Beatrix had ik nog over van de Koninginnedagkoekjes en heb ik voor het contrast op een wit rondje gelegd. 
Alle cupcakes bij elkaar:
Ik heb een heleboel foto's gemaakt, dus nog een aantal close-up's:
Nu rest me alleen nog om iedereen van harte te feliciteren met Hare Majesteit (ja, ik weet dat ze niet jarig is vandaag, maar toch)! Hopelijk heeft iedereen een geslaagde Koninginnedag!

5 opmerkingen:

 1. Echt super mooi!!!
  Vind het echt geweldig dat je dit kunt, ik moet nog veel leren...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dankjewel! Maar op basis van wat ik op je blog al voorbij heb zien komen weet ik zeker dat jij dit ook kan! Volgens mij lijkt dit veel moeilijker dan het is. Dit was voor mij ook nog maar de derde keer dat ik cupcakes heb versierd met fondant, met een paar leuke uitstekers kom je een heel eind!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke cc's. En wat een geweldig spul he, de kneedbare siliconen. Jammer dat het zo prijzig is. Ik heb nog honderden ideeën maar ook nog honderden andere wensen op mijn lijstje :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi,

  Waar kan je de kneedsiliconen, om je eigen mal te maken, kopen? Lijkt me super leuk om te doen.

  Dank je wel voor je reactie

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Er zijn meerdere sites waar je ze kan bestellen, maar deze zijn van sillicreations. Het is inderdaad erg leuk spul en het werkt heel makkelijk!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...