donderdag 20 oktober 2011

Wilton Gum Paste & Fondant: les 1


Twee weken geleden ben ik aan de volgende Wilton cursus begonnen: Gum Paste & Fondant! Ik heb wel eens wat met fondant geprobeerd, maar altijd heel simpel en zonder echt te weten waar ik mee bezig was. Aan gum paste heb ik me niet eens gewaagd. Deze cursus is dus perfect voor mij! Ik ben helemaal weg van het cursusboekje. Behalve bijna pijnlijk uitgebreide beschrijvingen van de technieken, staan er meer dan tien voorbeelden van taarten die je na deze cursus kan maken in en ik vind ze allemaal geweldig!
Het boekje is bomvol inspiratie en ik kan niet wachten om al die taarten te maken. Ik ben ook erg enthousiast over de student kit die bij deze cursus hoort. Het beste item is de ribbon cutter, waarmee je heel eenvoudig en gelijkmatig allerlei stroken fondant kunt uitsnijden, zowel rechte als gegolfde. Verder zitten er uitstekers in om allerlei soorten bloemen mee te maken, een matje om de bloemen op te maken, een zakje om mee te dusten, bakjes om bloemen bol in op te laten drogen, een spuitmondje, een aantal handige tooltjes en last but not least... een zakje waar je je spuitmondjes mee in de vaatwasser kan doen! Oh een een taartkarton, maar die was niet spannend genoeg om mee op de foto te gaan.
Tijdens de eerste les kregen we uitleg over fondant en gum paste: wat is het, wat maak je er mee en hoe bewaar je het. Gum paste gebruik je vooral voor bloemen. Het is relatief moeilijk om mee te werken, want het wordt in korte tijd keihard. Op de cursus gebruiken we daarom een mengsel van 50% fondant en 50% gum paste (of zelfs 60-70% fondant en de rest gum paste), dat is wat makkelijker om mee te werken. Na de introductie gingen we aan de slag. Eerst gingen we fondant en gum paste soepel kneden en vervolgens met elkaar mengen. Wat is de fondant van Wilton keihard als het uit de verpakking komt! En de smaak is ook niet al te best. Doe mij maar die van Funcakes!
Als je met fondant of gum paste werkt, is shortening onmisbaar. Voorheen heb ik dit nooit gebruikt, maar wat een uitkomst. Smeer je handen en je werkoppervlak er licht mee in. Dit zorgt ervoor dat de fondant niet blijft plakken. Ik vind dit echter vooral een uitkomst bij het kleuren van fondant, want dit zorgt ook dat de kleurstof niet aan je handen hecht! Ideaal. Shortening wordt niet veel gebruikt in de Nederlandse keuken en is dus wat moeilijk verkrijgbaar, alhoewel alle taartenwinkels het merk Crisco wel verkopen. Weet iemand misschien een goed alternatief dat je in de supermarkt kan kopen?

Na het kneden gingen we uitrollen op de (met shortening ingesmeerde) superhandige roll & cut mat. Wat handig is aan de roll & cut mat, is dat er allerlei lijntjes en cirkels opstaan, zodat je wat je aan het uitsnijden bent makkelijk kunt afmeten. Na het uitrollen begonnen we met het echte werk: 16 stroken van 1 bij 5 inch uitsnijden. Dit ging heel makkelijk met de ribbon cutter.
Naast een hoop troep zie je op deze foto ook rechtsbovenin een blauw bordje. Dat is het oefenbord van de eerste cursus, waarop we spuittechnieken oefenden. De papiertjes zijn eruit en dan heb je een plastic bordje met een doorzichtig plastic laagje over. Dat is enorm handig om je fondantfrutsels tijdelijk in te bewaren als je er niet meteen mee aan de slag kan, want zo wordt het niet hard.

Toen we eenmaal 16 stroken hadden, gingen we de lussen voor een lussenstrik maken. Als 'lijm' gebruiken we water waarin een paar kleine stukjes gum paste in opgelost zijn, maar volgens mij gebruiken veel taartenbaksters alleen water om fondant te plakken. Stap 1 is heel eenvoudig: smeer met een kwastje een beetje lijm op een uiteinde en vouw je strook dubbel.

Snijd dan schuin twee hoekjes van het platte uiteinde, zodat je een stompe punt krijgt.
Zet daarna je lussen rechtop neer en laat ze even drogen. Wij hebben ze een week laten staan, maar een paar uur is genoeg. Helaas bleek in les twee dat mijn lussen nogal plat waren, waardoor ik geen mooie bolle strik kon maken. Zorg dus dat je lussen goed bol zijn voordat je ze laat drogen! Een goede tip is om wat tissues in de lussen te proppen zodat ze mooi bol opdrogen.

Hierna gingen we basissen maken voor drie bloemen: de roos, de chrysant en de anjer. Ik heb het volgens het boekje op spaghetti gedaan, maar door een onfortuinlijk ongeluk hiermee in les 2 heb ik besloten voortaan satéprikkers te gebruiken. Voor de basis heeft Wilton zeer specifieke aanwijzingen om te zorgen dat je precies de juiste hoeveelheid fondant hebt, maar in de praktijk raadt de instructrice aan het gewoon een beetje te gokken. Voor de roos en de chrysant staken we dit uit:
Het bloemetje hebben we tot een bolletje gerold als basis voor de chrysant en we hebben anderhalf rondje tot een druppelvormige basis voor de roos gerold. Die dingen uitsteken lijkt inderdaad een beetje overdreven. Wel handig is dat je als richtlijn voor de grootte van de basis van de roos je roosuitsteker kan gebruiken. De basis moet ongeveer even lang zijn als een blaadje breed is.
De anjerbasis is wat meer werk. Steek eerst een middelgrote cirkel uit en rol dat tot een soort matroesjkavorm. Smeer vervolgens het onderste deel uit met een tooltje. Van deze stappen heb ik helaas geen foto's, maar die zijn wel hier te vinden. Als je de onderkant genoeg hebt uitgesmeerd, kun je weer een middelgroot cirkeltje uitsteken rondom de basis.
Daarna komt de moeilijkste stap: ruffling. Hier zorg je ervoor dat je basis mooi golft. Verplaats hiervoor je basis naar de (licht met poedersuiker geduste) flower mat. Pak vervolgens je tooltje erbij en ga in een snelle beweging langs de rand. Zorg dat je je tooltje niet optilt wanneer je bij de rand van de bloem komt.
Hier had ik grote moeite mee en zoals jullie kunnen zien was mijn eerste poging niet bepaald succesvol. Je moet best veel kracht gebruiken en vooral echt over het randje gaan. De instructrice heeft het nog een paar keer voor me voorgedaan en na nog wat oefenen had ik de beweging eindelijk in de vingers! Het resultaat:
Als je het goed doet zie je de fondant golvend omhoog komen terwijl je werkt. Als je het eenmaal in de vingers hebt, kun je dit heel snel doen! Het eindresultaat van les 1:
Zoals gezegd moeten de lussen dus veel boller zijn dan deze als je een mooie lussenstrik wil. Zoals je ziet is alles wat in deze les gemaakt is nog maar half af. Ik heb les 2 al gehad en inmiddels zijn een paar dingen wel af, maar het is hier inmiddels middernacht, dus daar schrijf ik later over. Bovendien is morgen les 3, dus ik denk dat ik binnenkort een post maak over les 2 en 3 samen!

10 opmerkingen:

 1. Wow!Dit zou zeker de moeiete waard zijn:)In bijzonder dat paket bevalt mij;)Het bevat alles:))

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super mooi, ik wou dat we zo'n cursus hier hadden !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. super leuk
  zoveel leuke tips dat je geeft !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dankjulliewel! Deze cursussen worden ook in Nederland gegeven, alleen dan is het wat duurder. Het is hier denk ik goedkoop ($15 voor de cursus, $25 voor het pakket) omdat de hobbywinkel die het organiseert hoopt dat je dan voortaan al je taartenspullen bij hen koopt. Wat ik inderdaad doe :).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Stefanie,

  Leuk die verhalen, heb je blog net ontdekt dus ik heb nog wel even wat te lezen.

  Maar een tip wat je kan gebruiken om fondant niet te laten plakken is Maizena, dit is gewoon in de supermarkt te koop! En het best is dan om het met een strooibus over je werkblad te strooien (niet te veel)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt voor de tip! Ik heb wel eens poedersuiker gebruikt hiervoor en daarmee plakte het ook niet, maar als ik niet voorzichtig was (en dat ben ik meestal niet...) kwamen er poedersuikervlekken op mijn fondant. Heb je dat ook met maizena? Of heb je misschien een goede tip om dit te voorkomen?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Shortening kan je makkelijk vinden in biowinkels! Het is plantaardig bakvet. In tegenstelling tot de bakmargarine in de gewone winkel zitten er geen geharde vetten in waardoor het die smeuïge structuur heeft van crisco. Kokosvet kan volgens mij ook maar heb ik nog niet geprobeerd. Het is bovendien gezonder als de gewone bakmargarine dus ik gebruik het ook om mee te koken en de smeerversie voor op m'n brood.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh, daar heb ik er nog nooit naar gezocht! Superbedankt, zodra ik terug ben ga ik meteen eens een kijkje nemen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je kan de vlekken met decoratiealcohol verwijderen. Met een zachte penseel de vlek bestrijken, maizene wordt hierdoor opgenomen. Daarna met een tissue droog deppen. Groetjes Mark

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Superbedankt Mark, dat ga ik dan zeker ook eens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...