vrijdag 8 juni 2012

Voetbalcupcakes


Ter ere van de eerste EK-wedstrijd van Nederland morgen heb ik voetbalcupcakes gemaakt. Origineel zijn ze niet, maar wel leuk om een keer te maken. Zelfs met de speciale uitsteker vond ik ze nog onverwacht moeilijk om in elkaar te zetten, maar toen ik de truc eenmaal doorhad, ging het vrij vlot. De benodigdheden:
Cupcakemix, rolfondant (oranje heb je niet per se nodig, zwart kun je het best voorgekleurd kopen), een ronde uitsteker, de voetbaluitsteker van JEM, banketbakkersroom (of een andere vulling), cupcakepapiertjes, een rolstok, jam om de fondant op de cupcake te laten kleven, Crisco om de fondant niet aan je handen en werkoppervlak te laten kleven, boter, eieren en een spuitmondje om de cupcakes mee te vullen.

De cupcakes heb ik met mijn favoriete mix gemaakt: 250 gram mix, 125 gram boter en 2 eieren leverden 11 cupcakes op (12 was ook nog wel gelukt). De oranje cupcakepapiertjes zijn van House of Marie, die houden goed hun kleur en laten niet los. Ik heb het beslag in een druk-en-sluit-zakje gedaan, puntje eraf geknipt, en zo elk papiertje ongeveer tot de helft gevuld. Nadat ze waren afgekoeld, heb ik ze gevuld. De banketbakkersroom van dr. Oetker is heel eenvoudig om te maken: beetje water bij het poeder, minuutje mixen, paar minuten laten staan en het is klaar voor gebruik. Je hebt voor twaalf cupcakes trouwens maar ongeveer een kwart van de banketbakkersroommix nodig. Ik heb de room ook in een druk-en-sluit-zakje gedaan, uitgerust met een lang spuitmondje. Dat spuitmondje steek je een aantal keer in de cupcake om er zo wat vulling in te doen.

Dan het maken van de voetbal. Ik heb de uitstekerset van JEM, daarmee kun je vijf- en zeshoeken maken. Er zitten ook nog vormers bij, zodat je een echte bolle voetbal kan maken. Ik wilde echter een platte voetbal, dus dat was simpel. In dat geval heb je ook alleen maar zeshoekjes nodig. Dus ik ging enthousiast aan het puzzelen en had al snel iets voetbalachtigs. Maar hoe krijg je dat dan op de cupcake? Bij elke poging tot optillen, viel het uit elkaar. Ik rolde er nog eens overheen met mijn rolstok, maar dit hielp ook niet. Zelfs met een extra grote schep kreeg ik het geheel er niet op. Ik wilde het al opgeven, tot ik eindelijk de oplossing bedacht: leg er nog een rondje fondant onder. Het kan soms zo simpel zijn...

Rol dus eerst een stukje fondant uit (ik had patriotisch oranje bij de hand, maar bijvoorbeeld wit kan natuurlijk ook). Doe dit vrij dun, ik heb de roze ringen van de rolstok gebruikt. Rol ook witte en zwarte fondant uit op de dikte van de paarse ringen. Steek vervolgens vier zwarte vormpjes en zes witte vormpjes uit.
Snijd vervolgens overal de halve zeshoek af. Snijd alle zwarte vormpjes en drie witte vormpjes doormidden, zodat je losse zeshoeken krijgt. Snijd ook het oranje stuk fondant wat bij (niet op de foto). Je hebt dus acht zwarte zeshoekjes (daarvan heb je er zeven nodig), zes witte zeshoekjes en drie 'dubbele zeshoeken'.
Leg vervolgens een zwart zeshoekje midden op de fondant, en vouw de drie stukjes witte fondant die ieder bestaan uit twee zeshoekjes eromheen.
Leg vervolgens een zwart zeshoekje tussen elk paar witte zeshoekjes.
En tot slot nog een wit zeshoekje tussen elk paar zwarte zeshoekjes.
Voor extra stevigheid, kun je de buitenste zeshoekjes eventueel met een klein beetje water bevestigen. Wrijf vervolgens over je voetbal heen, zodat de zeshoekjes goed tegen elkaar aan komen te zitten en zodat het geheel net iets groter wordt (anders wordt het net wat klein voor op een cupcake). Steek vervolgens een cirkel uit.
Smeer tot slot een klein beetje jam op je cupcake, pel je voetbal voorzichtig van je werkblad af en leg het op de cupcake.
En klaar is je EK-cupcake!
Als je eenmaal de slag te pakken hebt, gaat het vrij snel. Het helpt ook als je van tevoren al alle zeshoeken voor alle cupcakes tegelijk uitsteekt. Een tip daarbij is om eerst alle witte uit te steken, zodat er niet per ongeluk stukjes zwarte fondant met je witte fondant gemengd kunnen raken. 

Nog een foto van een voetbalcupcake op een geïmproviseerde vlag:
En nog een laatste foto:
Gaan jullie ook allemaal kijken morgen?

6 opmerkingen:

 1. Ze zien er erg leuk uit. Ik heb ook eens een poging gedaan, zonder uitsteker, maar die leken niet zo mooi op voetballen. Dat is jou goed gelukt! Misschien schaf ik de uitsteker ook nog eens aan, mijn broertje zou het leuk vinden.
  Groetjes Esther

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Je hebt eigenlijk alleen die hele set nodig als je een bolle voetbal wil maken, voor deze cupcakes heb je aan alleen een kleine zeshoekige uitsteker al genoeg.

   Verwijderen
 2. Hele leuke cupcakes! Mag ik vragen waar je die uitsteker met het leuke randje hebt gekocht? Lijkt me de perfecte maat voor cupcakes :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje! De uitsteker met het gekartelde randje komt uit een set van Städter: 'Städter Metaal Uitstekers Ringen Kartel set/14'. De set is in elk geval te koop bij deleukstetaartenshop.nl (onder Uitstekers Metaal). Het is een beetje een investering, maar dan heb je voortaan wel altijd de juiste maat uitsteker!

   Verwijderen
  2. Bedankt voor je reactie! Ik heb toevallig vanmiddag een bestelling gedaan bij die webshop, maar helaas lees ik nu pas je berichtje en kon ik de set op de een of andere manier toen niet vinden in de shop ;-) Ach ja, ik zag toen straks ook een vergelijkbare set bij de Sligro, dus misschien ga ik die nog eens halen. Je hebt trouwens echt een super leuke site die al is toegevoegd aan favorieten :)

   Verwijderen
 3. Bedankt voor deze stap voor stap,heb deze uitsteker een tijdje geleden al gekocht maar wist niet dat je ook op een plat oppervlak kon werken. Ga dit zeker uitproberen.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...