dinsdag 9 april 2013

Linzer cupcakes: cupcakes met een hartje van jam


Eind juni gaat een dierbare vriendin van me trouwen, en ze heeft mij gevraagd het gebak te maken. In eerste instantie heb ik hier 'nee' op gezegd, omdat ik die verantwoordelijkheid niet op me durfde te nemen. Wat nou als ik een stapeltaart zou maken en die op het moment suprème doodleuk in zou storten? Ik zou het mezelf nooit vergeven. Maar uiteindelijk heeft de bruid haar wensen aangepast aan mijn vermogens, en ben ik akkoord gegaan.

Ik voel me enorm vereerd dat ze me dit toevertrouwt, en ben daarom tijdig begonnen met oefenen. Het plan is om een klein aansnijtaartje en tweehonderd cupcakes te maken. Na een flinke brainstormsessie (cupcakes met fondant, met een toef, allebei, of heel iets anders?) besloten we voor chocolade 'sweet heart cupcakes' te gaan, met verschillende kleuren botercrème en cupcake-papiertjes. Helaas bleek dit een stuk moeilijker dan het leek. Ik kreeg het niet voor elkaar een hoge chocolade-cupcake te maken waarvan de bovenkant niet uit elkaar brokkelde als ik hem eraf sneed. Ik heb vanalles geprobeerd: recepten op basis van de mix, zonder de mix, met extra bakpoeder, ja zelfs met mayonnaise als geheim ingrediënt, maar geen van de pogingen was succesvol.

Gelukkig is de bruid bepaald geen bridezilla, en ze gaf aan ook wel vanille-cupcakes te willen proberen. En die zijn gewoon in één keer gelukt! Deze romantische cupcakes, geïnspireerd op de Linzer-koekjes, zijn heel eenvoudig om te maken.

Het belangrijkste is om met een goede basis te beginnen: een flink hoge cupcake. Ik heb de papiertjes bijna tot aan de rand gevuld, met 65 gram beslag (normaal gesproken doe ik ongeveer 2/3e of zelfs maar de helft). Het beslag is gewoon gemaakt met de Funcakes-mix, die vind ik heerlijk en dat is ook heel praktisch met het oog op de hoeveelheden die ik in juni moet maken.

Om te voorkomen dat de bovenkant van de cupcakes barst, kun je het best op een iets lagere temperatuur bakken en dan iets langer dan normaal, bijvoorbeeld 28 minuten op 160 graden. Laat de cupcakes vervolgens eerst goed afkoelen. Neem dan een gekarteld mes en snijd daarmee het deel van de cupcake dat boven het papiertje uitkomt, eraf.
Om ervoor te zorgen dat de bovenkantjes later weer goed op hun plek terechtkomen, kun je eventueel een kleine markering maken met een drupje jam (heb ik hier niet gedaan). Na het afsnijden van de bovenkanten, vul je eventueel de cupcake en smeer je wat jam op de bovenkant van het onderste deel. Let op dat je dat niet helemaal tot aan de randjes doet, om te voorkomen dat het er later aan de zijkant uitkomt. Strooi royaal poedersuiker over de afgesneden bovenkantjes.
Steek vervolgens een klein hartje uit de bovenkant.
Leg dan de bovenkantjes voorzichtig (!) weer terug op de cupcakes. Doordat er een gat in de bovenkant zit, wordt deze nogal breekbaar, dus pak hem met twee handen op.

En dat was alles! Maak daarna foto's om het resultaat van je werk vast te leggen.
Wat vinden jullie ervan? Ik vind ze zelf heel schattig en goed passen bij een zomerse bruiloft. Als variatie denken we eraan om verschillende kleuren jam en cupcakepapiertjes te gebruiken. Eventueel wordt een deel van de cupcakes red velvet in plaats van vanille Ik ben blij dat de bruid voor deze cupcakes heeft gekozen, want ze zijn verbazingwekkend snel om te maken, hoeven niet in de koeling en zijn ook minder kwetsbaar en tijdrovend dan cupcakes met decoraties van fondant.

Toch wordt het een hele onderneming, tweehonderd cupcakes en een kleine bruidstaart. Ik ben nu van plan om er gedurende de twee dagen voor de bruiloft aan te gaan werken. Eventueel smeer ik de cupcakes nog in met een suikersiroop om te voorkomen dat ze uitdrogen, maar ik denk eigenlijk niet dat dat nodig is. Hoe dan ook is alle advies welkom! Ik vind het spannend, maar wel heel leuk. Binnenkort ga ik ook alvast op het taartje oefenen, daarover later meer!

P.S. Als je toevallig weet van iemand die taart/cupcakestandaards verhuurt in de omgeving van bij voorkeur Bussum of Hilversum, hoor ik dat heel graag!

Update 21 april 2013
Het bruidspaar heeft inmiddels papiertjes uitgezocht voor de grote dag, en de keuze is gevallen op de papiertjes 'Belle' van House of Marie. Ik vind die persoonlijk heel mooi en zeer geschikt voor een bruiloft. Ze zijn wat kleiner dan normaal; om een cupcake te krijgen die hoog genoeg is, is maar 40-50 gram beslag nodig. 
Ook heb ik geëxperimenteerd met bijpassende mini-cupcakes, met papiertjes in twee maten. Van links naar rechts: goud folie (Wilton), goud folie 'candy cup'-maat (Wilton), wit met aardbeien (Dille & Kamille).
De cakejes zijn versierd met royal icing en twee soorten suikerhartjes: een plat jumbo-hartje van Wilton of een 'edible shapes' hartje van PME. Een foto van de zijkant (voorste twee cupcakes hebben een hartje van PME, de ander eentje van Wilton):
En alle uitprobeersels bij elkaar:
Ik ben benieuwd waar de bruid uiteindelijk voor kiest!

3 opmerkingen:

 1. Enorm leuk... Dit jaar staan er nog 3 bruidstaarten bij mij in de planning, maar dit ziet er ook erg leuk uit!!
  De eerste is over 4 weken en zit nu zeker voor 3 weken nog in het gips dus wordt spannend of het lukt, maar zal dit haar ff showen misschien plan B voor als een taart echt niet lukt!!
  Leuk dat je het idee deelt!!

  Grtjs Syl
  bysyllys.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat ontzettend leuk zijn ze!
  Ik vroeg me er bij af of poedersuiker op een of andere manier te kleuren is, dat zou namelijk ook leuk zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje! Met poedersuiker heb ik het nog nooit geprobeerd, ik heb wel suggesties gezien van anderen die voorstellen om poedersuiker te mengen met wat dusting powder. Dat zou wel eens kunnen werken. En anders kan voor de variatie in elk geval cacaopoeder in plaats van poedersuiker gebruikt worden!

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...