maandag 20 mei 2013

Ombre ruffle cake


Voor de bruiloft waar ik het laatst over had, is ook een aansnijtaartje nodig. Na overleg met de aanstaande bruid, besloten we dat het een kleine ombre ruffle cake zou worden. Aangezien ik dat nog nooit eerder had gemaakt en ik direct nachtmerriebeelden van een ingezakte, gescheurde blob taart/fondant zag, ben ik het gisteren gaan oefenen. 

Voor de taart zelf heb ik biscuitmix van Funcakes gemaakt en daarvoor de hoeveelheid voor twee taartjes van 15 cm doorsnede aangehouden (260 gram mix, 4 eieren en 26 ml water).
Volgens de instructies moet je 8 minuten mixen en dat heb ik braaf gedaan. Het was leuk om te zien hoe de structuur tijdens het mixen verandert van iets wat lijkt op gelig cupcakebeslag in een luchtige, spierwitte massa. Zorg voor een grote kom, want het volume neemt behoorlijk toe!
Het beslag deed me behoorlijk denken aan meringue-beslag. Ik heb mijn twee bakvormen ongeveer 3/4 gevuld en dat was echt een fout. Voordat ze de oven in gingen, zag het er nog onschuldig uit:
Maar na een halfuurtje op 180 graden...
Oeps. Ik had ook beter moeten weten, er stond op de verpakking dat je de helft tot tweederde moet vullen, en dat is voor een bakvorm van 7 cm. Op de Grote Dag zal ik dus het beslag over drie vormen verdelen.

Na het bakken heb ik de taarten op een koelrek gezet. Na tien minuten ben ik met een paletmes langs de randen gegaan, waarna ik de taartvormen heb omgedraaid en vervolgens voorzichtig losgehaald.
Daarna heb ik ze weer omgedraaid - bij deze kleine taartjes kun je dat gewoon met de hand doen, met grotere moet je wat voorzichtiger zijn. En toen was het tijd om een klein uurtje te wachten, om de taarten goed af te laten koelen.

Vervolgens kwam de taartzaag tevoorschijn. Mijn handen jeukten al sinds de taarten uit de oven kwamen om de zaag te hanteren. In luttele seconden was die mislukte halfzijdig verlamde bovenkant verdwenen. 
Tadaa!
Ik had nog een portie swiss meringue botercrème in de vriezer en na dat opnieuw gemixt te hebben, heb ik er een dijkje van gespoten. Vervolgens heb ik gevuld met jam.
De andere taart heb ik ook recht afgesneden, en daarna op z'n kop erop gezet, zodat de meest rechte kant bovenop eindigt.
Vervolgens ben ik nog even met een broodmes langs de rand gegaan om een vlakke zijkant te krijgen. Daarna heb ik de taart naar een draaiplateau getransporteerd. Zo'n plateau is niet per se nodig, maar wel heel erg handig op het moment dat de ruffles worden aangebracht!
De rest van de botercrème heb ik met wat water verdund, en vervolgens heb ik de taart daar royaal mee ingesmeerd.
En daarna heb ik bijna alles er weer afgeschraapt met een paletmes. Voor de zijkant komt het draaiplateau ook weer zeer van pas. Door het paletmes recht tegen de taart te zetten en dan aan het plateau te draaien, krijg je een mooie rechte zijkant.
Het resultaat:
Gelukkig was er een hoop op tv die avond, want nu moest het echte werk nog beginnen! Eerst heb ik ongeveer 350 gram fondant uitgerold. Ik heb de taart opgemeten, hij was 10 cm hoog en had een doorsnede van 15 cm. Met behulp van de schema's op de mat van Wilton, kon ik de juiste hoeveelheid fondant uitrollen. Omdat ik mijn mat een keer heb gevouwen en je die vouwen ook in je fondant krijgt als je er direct op uitrolt, heb ik de mat onder de placemat van Ikea gelegd. Voor:
Na:
Voor de zekerheid had ik de fondant wat verder uitgerold dan volgens het schema moest. Deze eigenwijsheid werd direct bestraft, want de lap fondant bleek veel te groot.
Het was ook nog eens erg dun uitgerold, dus het begon meteen te scheuren. Daarom heb ik eerst zoveel mogelijk overtollig fondant eraf gesneden.
En toen ben ik van bovenaf begonnen met smoothen. Steeds een stukje optillen en gladstrijken, tot de fondant er enigszins glad op zit.
Vanuit deze hoek ziet het er best aardig uit, maar de eerlijkheid gebiedt me om ook dit te laten zien:
Niet zo mooi. Gelukkig geeft het voor dit ontwerp totaal niet, want de ruffles bedekken deze laag helemaal. Maar ik ga hier toch nog eens op oefenen, want dit kan natuurlijk niet zo!

Toen was het dan eindelijk tijd voor het leukste deel, het maken van de ruffles. Aanvankelijk heb ik drie bolletjes fondant gemaakt: rood, wit, en half om half, wat een soort koraal oplevert.
Vervolgens ben ik stroken gaan snijden met de roller van Wilton, op afstand 3/4". De ene kant heb ik glad afgesneden, de andere gegolfd. Die golfjes helpen enorm bij het verkrijgen van een ruffle-effect, zeker een aanrader! 
Om de stroken in een handige lengte te snijden, heb ik een touwtje rondom de taart gelegd en dubbelgevouwen. Twee stroken die net iets langer zijn dan dat, zijn genoeg voor één strook om de taart heen. Let op dat je de fondant goed dun uitrolt, nog dunner dan met de roze ringen van de rolstok - dan gaat het rufflen makkelijker. 

Vooraf had ik een hard hoofd in het maken van de ruffles, omdat rode fondant nogal zacht is. Maar gelukkig ging dat prima, zij het niet zo makkelijk als met witte fondant. Ik heb de strook op een flower mat gelegd en heb er met een tooltje met enige druk overheen gerold. Omdat er al golfjes in de fondant waren gesneden, vond ik het niet nodig heel sterk te rufflen. 
Als je eenmaal een strook af hebt, smeer je het bewuste deel van de taart licht in met eetbare lijm (een mengsel van water met stukjes fondant erin) en plak je de strook erop.
Zoals je ziet heb ik fondant regelmatig een stukje teruggevouwen, dit versterkt het ruffle-effect namelijk aanzienlijk. 

Voor de overige stroken ga je gewoon precies zo verder.
De ergste scheuren beginnen al bedekt te raken:
De tweede kleur:
Op dit punt bleek dat ik nog genoeg ruimte had voor een vierde tint, dus heb ik de overgebleven koraalkleurige fondant gemengd met een balletje witte fondant om nog een rozetint te verkrijgen.
En dan is het ineens al tijd voor wit!
Het eindresultaat bij wat beter licht:
Maar... zo is de taart nog wat kaal! Dit bleek een goede gelegenheid om eindelijk eens mijn tappits te gebruiken. Ze hebben de reputatie lastig in gebruik te zijn, dus ik had het nooit eerder geprobeerd. Maar na dit filmpje gekeken te hebben, durfde ik het wel aan. En met de tips uit het filmpje is het in één keer zonder problemen gelukt! Ik heb eerst mijn werkblad heel licht bestoven met poedersuiker en toen de fondant er dun op uitgerold. Na de fondant te hebben verdeeld in vierkantjes, heb ik het een minuut of vijf laten drogen.
Pak per letter één vierkantje. Druk de tappit erin.
Het kan zijn dat de letter blijft zitten en je hem eruit moet tikken (zoals in het filmpje), maar dat is bij mij maar twee keer gebeurd. Alle andere keren bleef er gewoon een stevige afdruk achter in de fondant. Door nu rondom aan de fondant te trekken, komt de letter gemakkelijk vrij. Als er een opening in zit, kun je overtollig fondant eenvoudig met een tooltje verwijderen.
De letters kunnen wat vervormd raken in het proces. Duw ze zo goed mogelijk in elkaar en laat weer eerst even drogen.
Tot slot heb ik de letters eerst op de taart gelegd.
Na wat schuiven lag het naar wens en heb ik de letters voorzichtig één voor één opgetild, de achterkant licht bestreken met wat water, en de letters opgeplakt.
Klaar! Het was tijdrovend, maar ook superleuk om te doen. Die ruffles geven een leuk effect, en zijn buitengewoon vergevingsgezind - foutjes zie je er helemaal niet in. Nu heb ik nog wel een vraag aan jullie: als ik de taart ga opbouwen uit drie lagen, met een totale hoogte van ongeveer 10 cm, moet ik de taart dan stutten met duvels/kit kat, of kan het bij zo'n klein taartje ook zonder?

7 opmerkingen:

 1. Hallo Stephanie,
  Ik zou wel stutten; al is het maar voor de zekerheid. Het zal je maar gebeuren dat het omvalt/in elkaar zakt/etc.
  Groeten, Marike

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je advies, daar heb je zeker gelijk in. Het zou vreselijk zijn als het inzakt. Heb jij hier ervaring mee? Kan het bijvoorbeeld met langnekken (van die lange dunne chocoladekoekjes), of moet het echt met hout?

   Verwijderen
 2. Voor een taartje van 10cm hoog hoef je echt niet te stutten hoor. Een biscuit van 10cm hoog met 35 doorsnede snijd je in 3 lagen en stut je ook niet.
  Trouwens wel link om je afsmeerbotercreme met water te verdunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je advies. Met dezelfde redenatie heb ik uiteindelijk inderdaad maar van stutten afgezien, en het is allemaal prima gegaan. Waarmee zou jij je botercrème verdunnen?

   Verwijderen
 3. Ik zou de botercreme een paar tellen in de magnetron zetten of flink op kamertemperatuur laten komen en het nergens mee verdunnen.
  Als je het met water verdunt dan kan je fondant gaan smelten namelijk en dat wil je natuurlijk helemaal niet ;-)

  Misschien nog een tip: ik smeer altijd af met pure ganache 1:1 ipv botercreme dat werkt nog beter en helpt ook doorschijnen te voorkomen.
  Dat nog stop je ook gewoon een paar tellen in de magnetron als 't te dik is om te smeren

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie, dan zal ik dat de volgende keer proberen! Het verdunnen met water werd aangeraden op de Wilton-cursus, maar smeltend fondant wil ik zeker voorkomen. Gelukkig is het deze keer wel goed gegaan.

   Verwijderen
 4. Hallo!
  Uw blog heeft onze aandacht getrokken vanwege de kwaliteit van de recepten. We zouden het leuk vinden als u zich zou aanmelden bij Volrecepten.nl zodat wij naar uw blog kunnen linken.

  Volrecepten.nl is een zoekmachine die de beste Nederlandse kooksites en blogs verzamelen van het internet. Enkele honderden blogs zijn hier al ingeschreven en profiteren van het verkeer die wij naar hun sites sturen.

  Om mee te doen met Volrecepten.nl, ga je gewoon naar http://www.volrecepten.nl/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten
  Breng ons een bezoek!

  Groetjes Magdalena
  Volrecepten.nl

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...