woensdag 10 juni 2015

Chocolade tempereren

Wanneer je chocolade wil gebruiken voor decoratie, wil je graag dat de chocolade mooi glanst en krokant blijft. Om dat voor elkaar te krijgen, moet je tempereren. Het is niet anders. Maar gelukkig valt het erg mee. Ik heb het laatst gedaan, voor decoraties voor op een taart. Je hebt niet veel nodig:

Men neme melkchocolade, en een goede thermometer. Dit is een digitale suikerthermometer, die is uitermate geschikt voor dit klusje.

Bij het tempereren draait het erom dat je de chocolade naar de juiste temperatuur brengt. Er zit een heel scheikundig verhaal met kristallen achter, maar daar hoeven we ons niet door te laten hinderen. Het makkelijkst is als je eerst de chocolade in twee porties verdeelt, ongeveer tweederde in de ene portie en eenderde in de andere.
Je gaat eerst de grote portie smelten. Om de temperatuur nauwkeurig te kunnen volgen, kun je dat het beste au bain marie doen. Neem een kleine pan, doe er een laagje water in, en laat dit heel zachtjes koken. Doe daarna het vuur uit (of zet je inductieplaat uit, als je gelukkig genoeg bent om er één te hebben).
Zet er een (droge!) kom op, met je grote portie chocolade.
Laat het al roerend smelten, en houd de temperatuur in de gaten. Zorg dat de chocolade 45 graden wordt (misschien moet je hiervoor af en toe weer het vuur aan zetten), en haal het dan van het vuur.
Zorg dat de chocolade niet (veel) warmer wordt, en vooral dat er GEEN WATER bij komt, anders kun je ervaren wat 'verbrande chocolade' is, en dat is voor niemand leuk.

Nu moet de chocolade afkoelen. Doe de kleine portie chocolade bij de gesmolten chocolade, en roer.
Doe dit tot alle chocolade gesmolten is, en de temperatuur 30 graden is.
Klaar! Nu kun je je chocolade gebruiken om decoraties te maken. Viel mee, hè? En voor pure chocolade gaat het net zo, dan breng je de chocolade eerst tot 48 graden en koel je af tot 32 graden.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...