zondag 11 oktober 2015

De beste browniemix


Laten we met het belangrijkste beginnen: brownies from scratch zijn natuurlijk veel lekkerder dan brownies uit een doos. Maar de momenten waarop je zin hebt in brownies zijn ook vaak de momenten waarop je geen energie hebt om meer te doen dan water aan een poedertje toe te voegen, en in dat geval biedt de browniemix uitkomst. Ik heb altijd een emergency doos browniemix in huis. Liefdesverdriet? Slechte dag op werk? Onverwacht bezoek? Binnen 40 minuten is het glas weer half vol.

Met een vriendin besprak ik laatst, welke browniemix nou eigenlijk het beste was. Deze zelfde vriendin was zo lief om me als housewarming gift een hele set browniemixen te geven. Tijd voor een Consumentenbond-style browniemixtest!

De kandidaten:
- Homemade 1-2-3 pakket voor American Brownies (€1,59)
- AH Excellent Belgische chocolade brownies - mix met witte chocolade icing (€2,29)
- Dr. Oetker Verwen Brownies - Duo Brownie Wit & Puur (€2,19)
- Dr. Oetker Brownies Choco (€1,48)

Eerst enkele woorden over de bereiding. Bij alle pakketten zit er een bakvorm in de doos, en alle brownies dienen 40 minuten gebakken te worden. Aan de Homemade en AH Excellent mix hoeft alleen water te worden toegevoegd, aan de Dr. Oetker mixen ook nog 50 gram boter.

Bij de AH Excellent mix zitten stukjes witte chocolade, die je over de brownie strooit wanneer hij uit de oven komt.
Na een paar minuten zijn die zacht genoeg dat je ze over de brownie kan uitsmeren.
De Homemade en AH Excellent brownies in bereide vorm:
De Dr. Oetker Verwenbrownies zijn het meeste werk. Eerst mix je 25 gram boter met wat water en de witte mix.
Dan maak je op dezelfde manier de chocoladelaag, en die smeer je over de witte laag uit.
Dan schep je het browniemengsel op een paar plaatsen om, zodat je een marmereffect krijgt.
Het resultaat van de Dr. Oetker mixen:
Alle vier de brownies bij elkaar, klaar om getest te worden:
Hmmm.

De test is uitgevoerd met de hulp van vier vrienden. Zij wensen anoniem te blijven, maar ik kan jullie verzekeren dat ze uitermate ervaren en gekwalificeerd zijn voor deze taak. De brownies zijn geanonimiseerd op tafel gezet.
Elk jurylid heeft elke brownie minstens eenmaal geproefd.
En een uitgebreid juryrapport geschreven, en de brownies gerangschikt van meest naar minst favoriet.
Dan nu de uitslag! De consensus van de jury was dat al deze mixen het niet halen bij from scratch bereide brownies. Mocht een mix de enige optie zijn, doe dan je voordeel met onderstaand oordeel!

Vierde plaats - Dr. Oetker Verwen Brownies
De verwenbrownies werden geroemd om het uiterlijk: "marmerlook is een plus", "leuk tweekleuren patroon" "uitnodigende crackling crust", "visueel aantrekkelijk". Daar zijn alle positieve punten echter ook mee genoemd, de verwenbrownie wist verder weinig enthousiasme op te wekken. Meerdere juryleden vonden de brownie droog, en de brownie smaakt onvoldoende naar chocolade. In het bijzonder het witte deel is een teleurstelling: de witte chocoladesmaak is ver te zoeken. Deze brownie is qua smaak niet te onderscheiden van een droge cupcake, en eindigt daarmee op de laatste plaats. Niet de extra moeite van het bereiden waard, tenzij je je brownies op uiterlijk in plaats van karakter kiest.

Gedeelde tweede plaats - AH Excellent Belgische chocolade brownies
De witte chocoladetopping werd beoordeeld als "een lust voor het oog", maar werd door bijna alle juryleden "te zoet" bevonden. De zachte textuur maakt de brownie enigszins klef, en al met al maakte deze brownie slechts lauwe reacties in de jury los. Wellicht een groter succes zonder de witte chocoladelaag. 

Gedeelde tweede plaats - Homemade 1-2-3 pakket voor American Brownies
Een voor mij onverwachte runner up, omdat ik browniemixen waar alleen water bij moet al bij voorbaat wantrouw, en dit persoonlijk mijn minst favoriete is. Maar de jury sprak anders. De jury was met name te spreken over het vochtgehalte en consistentie. Het chocoladegehalte riep een Dr Jekyll and Mr Hyde reactie op; waar één jurylid zich bewogen voelde de hashtag '#jammie' toe te voegen, gaven enkele juryleden aan de smaak "chemisch" te vinden, en de "chocoladesmaak weinig intens". Wellicht zijn het de nostalgische gevoelens ("ken ik van vroeger") die deze mix toch een gedeelde tweede plek hebben laten bemachtigen.

Eerste plaats - Dr. Oetker Brownies Choco
Een duidelijke winnaar! De mooie glanzende, knapperige bovenkant leidde tot lyrische reacties van de jury. Daarnaast werd deze brownie geprezen om de meest intense chocoladesmaak, en dat is toch eigenlijk wat je zoekt in een brownie? Enkele leden vonden de brownie wel wat erg zoet ("SUIKER!"), en één jurylid merkte op dat ze deze brownie de meest typische browniesmaak vond hebben, maar dat dat waarschijnlijk komt omdat ze deze het vaakst heeft gegeten. Iets met een kip en een ei, maar hoe je het ook wendt of keert, de ouderwetse Dr. Oetker brownies vielen het meest in de smaak.

Opvallend is dat de Dr. Oetker brownies zeer verdeelde reacties opwekten. Het was de absolute favoriet van drie juryleden, en de minst favoriete van de overige twee. Dat dit juist tot een populaire brownie leidt, is een effect dat ook bij online daten te zien is. Eén van de conclusies van een uitgebreide data-analyse van datingsite OKCupid is dat hoe meer mannen het oneens zijn over de schoonheid van een vrouw, hoe leuker ze haar vinden. En zoiets zien we dus ook bij brownies: over de meeste brownies had de jury geen sterke gevoelens, maar degene waarover de meningen het meest verdeeld zijn, komt als winnaar uit de bus. Dat online daten en brownies iets met elkaar te maken hebben, lijkt niet eens zo heel toevallig. Hoe het ook zij, voortaan niet meer twijfelen, en gewoon voor de simpele Dr. Oetker mix gaan!

2 opmerkingen:

  1. Leuke review, tot het laatste gedeelte. Beetje vreemde link met daten.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...