zondag 20 december 2015

Peperkoekhuisje


De IKEA verkoopt tegenwoordig heel andere bouwpakketten dan we van ze gewend zijn. Zonder schroefjes, en volledig eetbaar: Pepparkaka hus! Waar hun andere pakketten tot menig frustratie leiden, is dit pakket juist heel gezellig om in elkaar te zetten. Alle koekjes zitten er al in, het enige wat je zelf toe moet voegen is wat icing en versiersels. Leuk!

Als icing hebben we royal icing gebruikt, dat droogt goed hard op. Daarvoor begin je met één bus poedersuiker en anderhalve eetlepel meringuepoeder.
Dan voeg je water toe - heel rustig! De icing moet voor zo'n huisje behoorlijk stijf zijn. Als je te veel water hebt toegevoegd, kun je compenseren door weer wat poedersuiker toe te voegen.
Gelukt!
Achteraf gezien had de icing zelfs nog wat stijver gemogen dan we hem gemaakt hadden, dan waren de details van onze versieringen beter gezien geweest. Nu zakte het allemaal toch wat in elkaar. Wat ook wel weer wat heeft. Maar als je mooie randjes wil spuiten, kun je het best icing maken die zo stijf is dat als je er een piek in trekt, die alleen maar licht omkrult, en niet inzakt.

Als je de icing in een spuitzak hebt gedaan, kun je aan de slag. De koekjes en handleiding liggen al klaar.
Het is handig om je huisje op een bakpapiertje op bijvoorbeeld een snijplank te maken, zodat je hem makkelijk kan verplaatsen. Je begint met de zijkantjes.
Binnen een minuut staat er al bijna een huis! Daarna maakten we vast de schoorsteen, zodat die even kon drogen.
Vervolgens het dak erop.
En dan de schoorsteen erop, en dan staat je huis! En dan het leukste deel - versieren! Wij begonnen met golfjes op het dak, en daar wat versiersels in. Aan elke kant iets anders.
Ik vond dat rood leuk afsteken bij het wit. Verder hebben we nog hier en daar 'sneeuw' gemaakt, en wat krullen op de zijkanten.
Klaar!
Knus tafereeltje zo, toch? Het is mijn nieuwe favoriete IKEA-pakket (voor de geïnteresseerde lezer, op twee staat de 5x5 Kallax en op drie de Aspelund garderobekast). Het is simpel om te maken, je kan het zo bont maken als je zelf wil, en het is gezellig om samen te doen. En, ook vrij uitzonderlijk voor de IKEA, na de feestdagen kun je het resultaat opeten!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...