donderdag 3 december 2015

Speculaashartjes


Vorig jaar kreeg ik van mijn moeder Het Grote Sinterklaas Kookboek. Een prachtig boek met allerlei traditionele en creatieve sinterklaasrecepten. Gevulde 'cadeautjes' van bladerdeeg, stokbrood met een Sinterklaas van ei en tomaat, en natuurlijk de bekende dingen als pepernoten en borstplaat. En allerlei varianten speculaas! Deze speculaashartjes zijn mijn favoriet. Makkelijk om te maken, schattige vorm, en je huis gaat zo lekker ruiken als ze in de oven liggen!

Ingrediënten
200 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram donkere basterdsuiker
2 eetlepels speculaaskruiden (niet in huis? zie hieronder!)
2 theelepels kaneel
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel gemalen kruidnagel
1/2 theelepel geraspte nootmuskaat
140 gram boter (kamertemperatuur)
1 ei
2-3 eetlepels geschaafde amandelen


Eenmaal klaar voor de start bleek ik helemaal geen speculaaskruiden in huis te hebben. Het daaropvolgende bezoekje aan de supermarkt stelde teleur; de speculaaskruiden waren reeds uitverkocht. Maar niet getreurd! Met dit recept kon ik ze makkelijk zelf maken. Als je geen speculaaskruiden in huis hebt, gebruik dan de volgende verhoudingen:

200 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram donkere basterdsuiker
1 eetlepel + 2 theelepels kaneel
1 theelepel + flinke snuf (1/8 theelepel) gemberpoeder
5/4 theelepel gemalen kruidnagel
3/4 theelepel geraspte nootmuskaat
1/8 theelepel kardemom
1/8 theelepel witte peper
140 gram boter (kamertemperatuur)
1 ei
2-3 eetlepels geschaafde amandelen

Het deeg bereid je in een kom, je hebt geen mixer nodig. Doe het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, de specerijen en een snufje zout bij elkaar in de kom, en meng ze door elkaar.
Voeg de boter toe, en kneed het deeg met je handen tot het een bal vormt.
Dit duurt even, vooral in het begin is het deeg erg brokkelig. Als het echt niet lukt, kun je nog een beetje extra boter toevoegen.
Leeg de deegbal op wat vershoudfolie, druk het plat, en leg het een uurtje in de koelkast, zodat je er straks goed vormpjes uit kan steken.
Kijk een uurtje tv (meer mensen die Expeditie Robinson volgen?). Verwarm dan de oven voor op 180 graden. Haal vervolgens het deeg uit de koelkast, leg het op een met wat bloem bestoven oppervlak, en rol het met een deegroller uit tot ongeveer een halve centimeter dikte. Uitsteken maar!
Dan even puzzelen om zo veel mogelijk hartjes op de bakplaat te krijgen.
Klop dan het ei los, en bestrijk de hartjes met het eimengsel. Strooi tot slot het amandelschaafsel over de koekjes heen, en druk het er zachtjes in.
 Bak de speculaasjes in 22 minuten (of tot ze goudbruin zijn). Schattig hè?

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...