Recepten

Regelmatig krijg ik vragen over de recepten die ik gebruik voor de koekjes en de royal icing. Die deel ik natuurlijk graag! Verspreid over de diverse blogposts staan nog meer recepten en tips, maar hier vind je in elk geval de basics. En mocht je nog iets missen, laat het me dan weten!

Op deze pagina:
- recept (volkoren) suikerkoekjes
- recept royal icing
- dikte (consistentie) van royal icing
- royal icing kleuren

Recept (volkoren) suikerkoekjes
Dit recept heb ik gebaseerd op dit recept, maar wel iets aangepast door een deel van de bloem te vervangen door volkorenmeel, omdat het koekje daar wat meer bite van krijgt.

Ingrediënten (hoeveelheid voor ongeveer 50 egelkoekjes)
225 gram boter
1 cup fijne suiker
1 ei
1 theelepel vanilla-aroma
0.5 theelepel zout
1.5 theelepel bakpoeder
2 cups bloem
1 cup volkoren tarwemeel

Overige benodigdheden
Een mengkom. Ik gebruik tegenwoordig alleen maar mengkommen uit de Blanda-serie van de IKEA, omdat rvs hygiënischer schijnt te zijn dan plastic. Bovendien zijn ze multifunctioneel, want je kan er ook taarten in bakken!


Mixer. Het kan ook zonder, maar het scheelt een hoop tijd (en geklieder, ik kneed niet graag eieren met mijn blote handen).


Maatschepjes. Deze zijn ontzettend handig bij het maken van Amerikaanse recepten. Ik heb een serie met cups (1 cup, 1/2 cup, 1/3 cup...) en met lepels (1 eetlepel, 1/2 eetlepel, 1 theelepel...). Hiermee kun je veel preciezer afmeten dan met echte kopjes en lepels. Ze zijn verkrijgbaar bij de HEMA en bij kookwinkels.


Vershoudfolie. Dit is optioneel, ik wikkel het deeg hierin wanneer het in de koelkast gaat. Als je de ruimte hebt kun je het deeg echter ook in de mengkom in de koelkast zetten.

Bereiding
Laat de boter op kamertemperatuur komen. Of speel vals en zet het hele pakje 10-20 seconden op maximaal vermogen in de magnetron. Snijd dan de boter in blokjes en doe de suiker erbij.
Meng vervolgens tot je een gladde massa hebt. Dit kan een paar minuutjes duren.
Voeg het ei en de aroma toe en meng weer tot je een glad mengsel hebt.
Het ziet er dan niet echt anders uit dan na de vorige stap, hooguit ietsje donkerder van kleur als je smaakstof met een kleurtje hebt gebruikt.
Voeg het zout en bakpoeder toe. Doe dan cup voor cup de bloem en het meel erbij. Ik begin meestal met een cup gewone bloem.
Goed mixen:
Dan een cup met volkoren tarwemeel (de volgorde waarin je de bloem en het tarwemeel toevoegt maakt natuurlijk helemaal niet uit, dit is puur gewoonte).
Mix weer (meestal blijft het deeg een beetje brokkelig) en voeg de laatste cup bloem toe. Mix weer verder. Uiteindelijk krijg je dit:
Nu is het tijd voor de spierballen: kneed dit met de hand tot één geheel. Pak het daarna in in vershoudfolie (dit hoeft niet per se, alleen als je weinig ruimte in de koelkast hebt, anders kun je de afgedekte mengkom in de koelkast zetten).
En dan moet je helaas even wachten. Het deeg moet minimaal twee uur in de koelkast, omdat de koekjes anders niet goed vorm houden.
Je kan het deeg gerust een week van tevoren maken en in die tijd in de koelkast bewaren.

Steek dan je koekjes uit. Hierbij is het vooral belangrijk voldoende bloem bij de hand te hebben. Smeer zowel de ondergrond als je deegroller er regelmatig rijkelijk mee in.
Als je een uitsteker met veel details hebt, kan het helpen om je uitsteker af en toe ook in de bloem te dopen. Dit voorkomt dat uitsteeksels afbreken.
En dan... bakken maar! De baktijd en temperatuur verschilt nogal per oven. In mijn combimagnetron is 16 minuten op 220 graden ideaal. Bij mijn ouders is 12 minuten op 190 graden het beste. Houd het dus de eerste keer goed in de gaten. Ze zijn in elk geval goed als ze nét bruin beginnen te worden aan de randjes.
En dan kun je ze gaan versieren met het volgende recept!

Recept royal icing
Opmerking vooraf: er is ook een aantal goede mixen, in elk geval met die van Wilton en Funcakes heb ik prima resultaat gehad. Ook daarvoor is het belangrijk dat je zelf goed op de consistentie let (zie beneden): als het te stijf is doe je er telkens een druppeltje water bij, als het te slap is doe je er wat extra poedersuiker bij. Zelf royal icing maken valt echter heel erg mee, is goedkoper en je kan makkelijk elke hoeveelheid maken die je wil, dus daarom mix ik het meestal zelf.

Update: tegenwoordig gebruik ik liever meringuepoeder in plaats van eiwitpoeder. Het mengen gaat verder hetzelfde (behalve dat je niet hoeft te zeven). De verhoudingen die ik gebruik kun je hier vinden. 

Ingrediënten
60 ml koud water
een flinke eetlepel eiwitpoeder
500 gram poedersuiker (= twee bussen)

Bereiding
Doe het water in een grote mengkom. Normaal doe ik het niet zo precies, deze maatbeker is echt alleen voor de foto. Je kan namelijk altijd later meer toevoegen, als je het dan maar heel goed mengt met wat je al hebt.
Neem een flinke lepel eiwitpoeder en doe dit in een zeefje. Het is echt belangrijk dat je dit zeeft, anders krijg je brokjes in je icing en kunnen je spuitmondjes verstopt raken.
Voeg nu steeds ongeveer een halve bus poedersuiker toe en zeef daar telkens een kwart van het eiwitpoeder overheen. Op de foto heb ik de poedersuiker in een zeef gedaan. Dit hoeft niet per se, maar is wel aan te raden als je met kleine spuitmondjes (kleiner dan tip 2) gaat werken.
Meng het geheel nu goed door. Dit kan met een garde, maar ook met een gewone eetlepel. Na de eerste keer mengen ziet het er zo uit:
Herhaal dit totdat je de goede dikte icing hebt. De eerste anderhalve bus gooi ik er zonder verder omkijken in, daarna kun je beter wat kleinere hoeveelheden tegelijk toevoegen om de goede consistentie icing te maken. Als je de volledige 500 gram poedersuiker toevoegt heb je uiteindelijk stevige icing.

Dikte (consistentie) van royal icing
Ik krijg veel vragen over de dikte van de icing. Dit is naar mijn mening het moeilijkste om te leren en in het begin heb ik dan ook veel frustratie en mislukte koekjes gehad omdat mijn icing weer eens te dik of te dun was. Het is heel lastig om goed uit te leggen hoe je weet dat de dikte goed is met alleen maar foto's en tekst. Ik zal toch een poging doen:

Dunne icing
Dit is alleen voor het flooden van grote oppervlakken. Als je er een piek in trekt (door de garde op te tillen) wordt die niet zo hoog en valt die direct terug. Binnen een seconde of vijf is de piek weer helemaal met de rest vermengd. Het voelt ongeveer alsof je door honing roert. Het mag zeker niet waterig lijken, dan is het te dun en heb je kans dat de icing gaat schiften als je koekje eenmaal versierd is!

Medium dikke icing
Deze icing is om randjes (dijkjes) te spuiten op de koekjes. Je kan er ook kleine oppervlakken mee flooden. Voor deze icing moet je wel een beetje kracht zetten tijdens het roeren. Je kan er pieken in trekken die binnen een seconde of tien weer met de rest versmolten zijn.

Stevige icing
Stevige icing is voor het spuiten van details, bloemetjes, blaadjes etc. Dit krijg je als je alle poedersuiker uit het recept (dus 500 gram) daadwerkelijk gebruikt. Voor het roeren heb je behoorlijk wat kracht nodig en als je een piek trekt blijft die rechtop staan. Zo'n piek zakt maar héél langzaam de rest van de icing weer in.

Royal icing kleuren
Meestal gebruik ik Wilton gel paste kleurtjes. Dit is zeer geconcentreerde kleurstof die geen invloed heeft op de consistentie van de icing. Omdat de kleurstof zo geconcentreerd is, is het belangrijk om maar kleine beetjes tegelijk toe te voegen. Doop telkens een schone (!) satéprikker in het potje en roer dat door de icing heen. Daarna verder roeren met een lepel.
Het resultaat:
Als je een diepere kleur wilt hebben kun je geleidelijk meer kleurstof toevoegen.

Rood en zwart zijn moeilijke kleuren om te maken. Dit zijn kleuren die nog 'doorkleuren' nadat je ze gemengd hebt. Maak deze dus als het even kan de dag van tevoren. Wel goed afgedekt met vershoudfolie (rechtstreeks op de icing!) bewaren zoals op de foto, anders droogt de icing uit en kun je het weggooien.
Voor rood vind ik de Wiltonkleurtjes niet zo geschikt: je moet er bijna een heel potje in gooien om een goede kleur te krijgen en dan smaakt het gewoon niet lekker meer. Tegenwoordig gebruik Sugarflair Red Extra, dat werkt een stuk beter. Ik heb ook goede verhalen over Americolor gehoord en ik heb het liggen, maar dat moet ik nog een keer proberen.

Voor zwart is het aan te raden om de icing eerst bruin te kleuren. Ik doe dit het liefst met cacao (en eventueel wat espresso-poeder), omdat de smaak daarvan de smaak van de kleurstof maskeert. Voeg zwarte kleurstof toe tot de icing donkergrijs is en laat het daarna een nachtje staan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...